Μουσεία

ΜΟΥΣΕΙΟ  ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ  ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Στην Αρχαιολογική Συλλογή, η οποία στεγάζεται στην τράπεζα (εστιατόριο) της άλλοτε μονής της Παρηγορήτισσας, παρουσιάζονται ευρήματα που προέρχονται κυρίως από ρις ανασκαφές της Άρτας καθώς και από την ευρύτερη περιοχή του νομού. Στις επτά προθήκες που περιλαμβάνει η έκθεση παρουσιάζονται πήλινα και χάλκινα αγγεία, ειδώλια , κοσμήματα και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν πήλινες μήτρες ειδωλίων και τα σύγχρονα εκμαγεία τους από το εραστήριο του Σατύρου, κοροπλάστη του 4ου π.χ. αιώνα. Σε δύο προθήκες παρουσιάζονται ευρήματα από τα δύο νεκροταφεία της αρχαίας πόλης, ενώ σε δύο άλλες έχουν εκτεθεί, μαζί με τα ευρήματα της Αμβρακίας, αντικείμενα από άλλες περιοχές του νομού Άρτας.

Αξιοπρόσεκτα είναι τα πήλινα ειδώλια και τα ανάγλυφα πλακίδια απο το σπήλαιο κουδουνότρυπα, που ήταν αφιερωμένο από τα αρχαία έως τα ελληνιστικά χρόνια στην λατρεία των Νυμφών του Ερμή και του Πανός.

Εκτός των προθηκών εκτίθενται επιτύμβιες στήλες (4ος αιώνας π.χ και ελληνιστικοί χρόνοι), αναθηματικά ενεπίγραφα βάθρα και λίγα γλυπτά (ελληνιστικών – ρωμαϊκών χρόνων).

Ιδιαίτερα σημαντική για την ιστορία της Αμβρακίας και της Ηπείρου γενικότερα είναι η αετωματική ενεπίγραφη στήλη (2ος αιώνας π.χ), που σώζει το κείμενο της συνθήκης καθορισμού ορίων μεταξύ της Αμβρακίας και της γειτονικής πόλης Χαράδρου .

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΣΚΟΥΦΑ»

Το λαογραφικό μουσείο «Σκουφάς» έχει σκοπό να παρουσιάσει την τοπική λαϊκή παράδοση στην πνευματική και οικονομικοτεχνική διάστασή της.

Το κτίριο που στεγάζει το μουσείο είναι ένα διώροφο νεοκλασικό  οίκημα πλάι στο Γεφύρι. Είναι φορτισμένο με τη δική του ιστορία και παράδοση, που την επετείνει το γεγονός της γειτνίασής του με το θρυλικό γεφύρι. Χτισμένο το 1864 από αυστριακό αρχιτέκτονα, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως φυλάκιο της γέφυρας και αργότερα ως μεθοριακός σταθμός των Τούρκων, όταν μετά τη συνθήκη του 1881 τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας ήταν στη μέση του Γεφυριού της ¶ρτας

Για τη παρουσίαση του υλικού επιλέχθηκε η λειτουργική μέθοδος έκθεσης, με τη δημιουργία συνόλων που να αναπαριστούν τους ποικίλους τομείς και δραστηριότητες της τοπικής ζωής και την ένταξη κάθε αντικειμένου μέσα σε αυτά, σύμφωνα με την χρήση του. Τα αντικείμενα του μουσείου αφορούν τον υλικό βίο (λαϊκά επαγγέλματα, αγροτικές ασχολίες), οικιακά σκεύη και όργανα χειροτεχνίας, εξαρτήματα από αποκριάτικες μεταμφιέσεις, ενδυμασίες καθώς και υλικό (έντυπο και εικαστικό) σχετικό με το γεφύρι και τον θρύλο του.
Πηγή: nomarxia-artas.gr